2021-05-05 08:10:25• hírek • Fizetett tartalom

Különleges megoldás a végtagfájdalmakra

Nemcsak a sportolókat vagy a fizikai munkát végzőket érhetik el a mozgásszervi bántalmak, hanem azokat is, akik a napjuk nagyobb részében ülnek. A mozgásszervi panaszok, így nemcsak az idősebb, hanem a fiatalabb 30-as korosztályt is egyre inkább érinti, amelyre szerencsére az esetleges gyógymódok és kezelési lehetőségek száma is megnőtt.  Ezekkel pedig mindenki személyre szabottabban tudja kezelni a fájdalmat, panaszt vagy a kialakult kellemetlen érzést.

Mely végtagfájdalmak a leggyakoribbak?


Bármennyire is furcsa napjainkban az ülőideg gyulladás az egyik leggyakoribb minket érintő probléma. Ez a leggyakrabban az ülőmunkát végzők körében fordul elő, a hosszan tartó, monoton, kevés mozgás következményeként, amely a derekat, a hátat, a csípőt érintheti. A fájdalom általában a lábakba is kisugárzik, amely kezelés nélkül csak rosszabb lehet. A másik a térdet és a combizmait, illetve a könyököt és a karokat érintő fájdalom, amelyek terhelés és sport hatására jelentkezhetnek. A homeopátiás szerek, a masszázs és egyéb gyógymódok mellett egyre elterjedtebbek a kineziológiai tapaszok használata.


A kineziológiás tapaszok felhasználása


A szalagot Dr. Kenzo Kase találta fel, akinek gyermekkora nem volt mentes a betegségektől, emiatt pedig a testnevelés órák alól is fel volt mentve. Alapvetően a megelőzésre igyekezett fektetni a legnagyobb hangsúlyt, valamint többször is hangoztatta, hogy többlépcsős megoldások segíthetnek mindenkinek, méghozzá egyénre szabva.


A kineziológiai tapasz egyfajta mechanikus tapasz, amely a szakértők szerint gyorsan és hatékonyan kezeli a panaszokat, valamint nagy segítséget nyújthat sportban szerzett sérülések kezelésében, sérvnél és gerincproblémák megszüntetésében, enyhítésében. Fontos azonban megjegyezni, hogy nem mindegy a ragasztási eljárás és a szín sem!


Hogyan hatnak a tapaszok?

Nem hiába olyan népszerűek a kineziológiai szalagok, ugyanis stabilizálják a sérült végtagot, testrészt, gyorsítják annak regenerálódását, csökkentik a fájdalmat, nagyszerűek megelőzésre, gyorsítják a gyulladás felszámolását, serkentik a nyirokkeringést. Már 2-3 nap után érezni a változást, könnyen rögzíthető és levehető, illetve javítja a szervezet vérkeringését az érintett testrészen. Ezenkívül segíti a salakanyagok gyorsabb kiürülését, a duzzanatok, izomgörcsök, ödémák javulását.


Milyen esetekben érdemes alkalmazni őket?


Mielőtt elkezdenénk használni fontos, hogy szakértővel, terapeutával is konzultáljunk, hiszen nem minden esetben alkalmazható. Legtöbbször a korlátozott ízületi mozgások, az izmok görcseinek enyhítésére, sportsérülésekre , húzódásokra, végtagfájdalomra, a tartásunk javítására és rehabilitáció során szeretik használni.


Egészen elképesztő, de a tapasz (szalag) hasonló felépítésű és kialakítású, mint az emberi bőrszövet. Vastagsága, nyújthatósága is megegyezik vele, ezért könnyen mozog a test szöveteivel és a mozgásunk is sokkal akadálymentesebb. Pamut, lycra és orvosi akril ragasztóból készülnek.  


Ki csinálhatja a tape-elést (szakszerűen)?

Bármennyire is könnyűnek tűnik a felragasztása, nem az! Nem mindegy milyen irányba és hogyan helyezzük fel, hiszen a kívánt hatás ellenkezőjét érhetjük el vele. Bár léteznek tanfolyamok, azok sem mindig elegendőek ahhoz, hogy a megfelelő tudással használjuk őket. Ismerni kell az érintett és kezelni kívánt terület anatómiáját, a kineziológia tapaszok sokféle felhelyezési módját, technikáját, a színeket és azt is, hogy meddig használható. A nem szakszerű felhelyezéssel elzárhatjuk a nyirokereket, ödémásodást idézhetünk elő és a bőr kötőszövetei is túlságosan meglazulhatnak.


Milyen jelentősége van a színeknek, színterápiának a kinesio tapek esetén?


A tapaszok több színét is ismerjük, ám mindegyik más problémára nyújt megoldást annak ellenére, hogy anyaguk megegyezik, ugyanúgy elasztikusak és persze tartósak is. Több tudományos alátámasztás is igazolja, hogy a színek a lelkiállapotunkat és az egészségünket is képesek befolyásolni. Tehát minden egyes árnyalatnak megvannak a maga hatásai.


A meleg árnyalatok energiát, vitalitást váltanak ki, míg a hűvösebb, hidegebb színek nyugatnak, ellazítanak vagyis mindenféle gyulladásos problémára kiválóak lehetnek.

  • Kék – nyugtató, pihentető, görcsoldó, gyulladáscsökkentő hatású.
  • Fekete – az erőt fokozza
  • Pink – Lazító, nyugtató, izmokra jótékony. 
  • Narancs – Serkentő, immunrendszer erősítő.
  • Vörös – Aktivitást javító, energetizáló hatású
  • Lila – Egyesíti a kék nyugató és a vörös energetizáló hatását.
  • Zöld – A harmóniát, relaxálást segítő szín. Általában ízületi gyulladásra használják.
  • Citromsárga – Élénkítő hatással bír az idegrendszerre.
  • Fehér – Tisztító hatású.

Mikor nem javasolt tape-elni?


Friss trauma, seb, égés, hegek, pikkelysömör és egyéb bőrbetegségek esetén semmiképp se ragasszuk a bőrünkre, hanem konzultáljunk az orvosunkkal.


Bár manapság mindenki számára elérhető ez a csodatermék és több videó is található az interneten, amelyek gyorstalpalót adnak a ragasztási technikájából, mindenképp menjünk szakemberhez, aki többször is megmutatja nekünk a megfelelő felhelyezést, elmagyarázza, hogy milyen színű és hatóanyagot tartalmazó szalagot érdemes kipróbálnunk és milyen hatást várhatunk tőle.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: